Αρχική
Toποθεσία
Πως θα φτάσετε
Εσωτερικός Χώρος
Εξωτερικός Χώρος
Πισίνα snack bar
Άγιος Προκόπιος
Παροχές
Φωτογραφίες
Διάδρομες
Κρατήσεις
Nάξος
Επικοινωνία
...θα πιω νησιώτικο κρασί
και Κίτρο από τη Νάξο,
και στην Πορτάρα μια βραδιά,
το γλέντι θα ανάψω ,
σε ψηλές κορφές θ'ανέβω ,
ν'απολαύσω το βοριά
και να κρυφοκαμαρώνω
τα ωραία μας χωριά...
Temple of Apollo-Portara

Νάξος ή Αξία .Καλωσορίσατε στη Νάξο , στο νησί που συνδυάζει το λευκό και το μπλε, το βουνό και τη θάλασσα, τον ήλιο και την άμμο, τη διασκέδαση και τη ξεκούραση .
Από γεωγραφική άποψη ,η Νάξος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση Κυκλαδίτικο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου , μόλις 5 ώρες από τον Πειραιά Βόρεια της είναι η Μύκονος και η Δήλος , στα Νότια οι Μικρές Κυκλάδες(Σχοινούσα , Ηρακλειά , Κουφονήσια) και στα Δυτικά η Πάρος
Λέγεται ότι η Νάξος πήρε το όνομα της από το Νάξο , τον ηγέτη των πρώτων αποίκων του νησιού που ήρθαν από τη Μικρά Ασία.
Φτάνοντας στο νησί , αρχίστε να αποθηκεύετε όσες πιο πολλές εικόνες μπορείτε! Η περιήγηση σας αφήνει ευχάριστες αναμνήσεις και προσφέρει πλούσια οπτικά ερεθίσματα. Φωτογραφίστε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα με φόντο την Πορτάρα ή την Παλιά Χώρα και την παραλία της Νάξου ,το Ενετικό Κάστρο , τη Σχολή Ουρσουλινών...
Η Ενετοκρατία έχει αφήσει τα χνάρια της στην Παλιά Πόλη της Νάξου. Στενά σοκάκια , πλακόστρωτα μονοπάτια , καμάρες ,πέτρινα λευκά σπίτια με μπλέ παράθυρα και το κόκκινο γιασεμί να στολίζει τις αυλές τους , η σχολή Ουρσουλινών , η Καθολική εκκλησία , το λαογραφικό μουσείο αποσπούν την προσοχή του επισκέπτη.
Η Πορτάρα , γνωστή και ως Παλάτια , είναι η είσοδος του Ναού του Απόλλωνα , όπου άρχιζε να κτίζεται από το Λύγδαμη στο νησάκι που ονομάζουμε Παλάτια. Δυστυχώς όμως ο Ναός δεν ολοκληρώθηκε .
Στην ενδοχώρα οι παραστάσεις εναλλάσσονται .Τι θα λέγατε αν κατά την εξερεύνηση του νησιού ήσασταν σε ορεινό σημείο και βλέπατε να σας κοιτάζουν αρνάκια και κατσικάκια με φόντο τη θάλασσα!; 33 χωριά υπάρχουν στη Νάξο όπου το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα, τη δική του παράδοση και ιστορία.
Κατά τη διαδρομή σας θα συναντήσετε τα χωράφια στα λιβάδια( Άγιος Αρσένιος (Αγερσανί ) , Βίβλος ( Τρίποδες ) , Γλινάδο )όπου καλλιεργείται η γνωστή και νόστιμη πατάτα Νάξου , τα αμπέλια στα ορεινά χωριά ,κυρίως στην Κορωνίδα ( Κωμιακή ) από τα οποία βγάζουμε το κρασί και τη ρακή,τα βουνά με λευκό μάρμαρο στον Κινίδαρο , τα σμυριδωρυχεία στην Κόρωνο, το εργοστάσιο παραγωγής του παραδοσιακού τοπικού προιόντος , Κίτρου , στο Χαλκείο ( Χαλκί ), τη γραφική Απείρανθο , τη Άνω , Κάτω και Μεσαία πράσινη από τα δέντρα Ποταμιά, το φράγμα των Εγγαρών και της Φανερωμένης ,τον Κούρο στον Απόλλωνα και την Κόρη στις Μέλανες ,αρκετά ξωκλήσια , ναούς και Πύργους διαφόρων χρονικών περιόδων , βουνά και κάμπους που συνθέτουν την εικόνα του νησιού.
Το ψηλότερο βουνό του νησιού είναι ο Ζας ή αλλιώς Ζευς με υψόμετρο 1003μ στο Φιλότι και έχει πάρει το όνομά του από το θεό Δία. Λέγεται ότι ο πατέρας των Θεών Δίας γεννήθηκε στην Κρήτη , στη σπηλιά Ιδέον Άντρο και μεγάλωσε στο Ζα.
Στη Νάξο ο Θησέας εγκατέλειψε τη Θεά της γονιμότητας , Αριάδνη και ο Θεός του κρασιού , Διόνυσος την παντρεύτηκε. Η ένωση των δυο Θεών είχε σαν αποτέλεσμα την ευφορία του νησιού .
Η παραγωγή της πατάτας στη Νάξο είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Εκτός όμως από τη γευστική πατάτα , φημίζεται και η γραβιέρα της (3η στην Ελλάδα) και το λικέρ Κίτρου. Γνωστά είναι ακόμη το κεφαλοτύρι (δηλ. το αρσενικό τυρί ), το ξυνότυρο ,η μυζήθρα ,οι ασκούδες(ελιές), η ρακή , το κρασί ,το μέλι και τα γλυκά του κουταλιού. Πλούσια σε αμπέλια , ελιές , οπωροφόρα δέντρα ,κτηνοτροφικά προϊόντα καθιστούν το νησί μας αυτάρκες.

 Sphinx of Naxos  

Τη Νάξο σαν επισκεφτείς και τα χωριά τση δεις,
θα θέλεις να χαθείς ,τέτοια μαγεία άλλου δε τη θωρρείς !

church

East side of Naxos
donkey church
 
e-mail: info@redlake.gr
Tel.: +30 22850 23219/25888
Fax +30 22850 25497